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1. Overall Description:
[bookmark: _Hlk46758011]SA2 thanks CT3 for their LS and provides the following comments and answers. 

The possibility to re-use the already specified QoS monitoring mechanism to determine the actual packet delay on the user plane between the UE and the UPF has been specified as a UPF option to obtain measured QoS information to assist the UPF policy decisions. This option is not mandatory for the PCF as in some cases the backhaul delay can be considered negligible or be determined by other means. If the PCF chooses to trigger the user plane QoS measurement between the UE and the UPF, it is a PCF option whether and how to use the results in its policy decisions. 

[bookmark: _Hlk143771776]In addition to the AF requested QoS monitoring, the PCF may trigger QoS monitoring based on local policy or configuration. If QoS monitoring is used, it is a PCF option whether and how to use the results in its policy decisions.

SA2 answers to the questions from CT3 as follows: 

Question 1:	Please clarify whether the PCF may determine to request QoS monitoring to get the report(s) for the packet delay based on the request received from the AF or based on local policy/configuration at the PCF (e.g., on the satellite backhaul category reported from the SMF)?

SA2 answer: In addition to the AF requested QoS Monitoring as described in clause 6.1.3.21 and 6.1.3.22 of TS 23.503, Tthe PCF can decide whether tomay request QoS monitoring based on its own local policy or configuration. SA2 has clarified the TS 23.501 text in the attached CR to say that the QoS measurement procedure that was initially designed for the AF triggered PCF behaviour is re-used in Rel-18 also as a PCF option if it receives dynamic satellite backhaul indication.

Question 2:	If the PCF triggers packet delay reporting for dynamic satellite backhaul categories based on local policy/configuration, does the report influence any policy decisions at the PCF?

SA2 answer: The PCF may use the QoS measurement monitoring results as appropriate. It is up to PCF implementation and local configuration to determine what actions to take in case the PCF triggers packet delay reporting for dynamic satellite backhaul categories based on local policy/configuration. This is not further specified by SA2., e.g. to ensure that QoS with excessively strict latency requirement is not assigned for UE whose connections uses dynamic satellite backhaul. 

2. Actions:
To CT3:
ACTION: 	SA2 kindly asks CT3 to take notice of this information and to align their specifications with it, as necessary. 

3. Date of Next TSG-SA WG2 Meetings:
	
	DATES 
	LOCATION
	CTRY

	[bookmark: _Hlk34647957]SA2#159
	Oct 9 – 13, 2023
	Xiamen
	China

	SA2 #160
	Nov 13 – 17, 2023
	Chicago
	US
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